Ter Steege nauw betrokken bij Bouwgilde

Dinsdag 23 september jl. is het opleidingscentrum ‘Bouwgilde’ in Rijssen officieel geopend door Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.
We spraken hierover met Arjan van ’t Hul, directeur van Ter Steege Bouw Vastgoed Rijssen. Op de foto in het midden. Arjan is sinds 2009 voorzitter van het bestuur van Bouwmensen, het opleidingsorgaan voor BOL- en BBL-opleidingen. Hij nam daarmee het stokje over van Arend Jan Ter Steege. Arend Jan is tevens de grondlegger voor het opleidingscentrum in Rijssen, dat toen nog de naam Opleiding Centrum Twente had.

De laatste jaren ging het niet goed met de opleidingcentra in Nederland, voornamelijk door de crisis in onder andere de bouwsector. Verschillende centra gingen samen verder of gingen failliet. In Rijssen is dit niet gebeurd, maar werd het wel tijd voor verandering om meer aanwas te krijgen van technisch geschoold personeel.

Door de overheid, het onderwijs en de ondernemers in de regio Twente werden de handen ineengeslagen en werd er een concept bedacht om meer samen te gaan werken. Dit resulteerde in ‘Bouwgilde’ waarin Scholengemeenschap Reggesteyn het VMBO traject verzorgt en ROC Twente, samen met ‘Bouwmensen’, het MBO-traject (BBL1/BBL2/BOL4) en het voortraject voor HBO. Dit alles gebeurt op één locatie in Rijssen, waardoor leerlingen gelijk door kunnen stromen van VMBO naar MBO. Daar kunnen ze hun eigen traject kiezen. Een leerling kiest in eerste instantie bijvoorbeeld voor een BBL-opleiding timmerman, maar kan er tijdens dit traject achterkomen dat tekenen met een tekenprogramma en werkvoorbereiding hem of haar veel meer ligt. De leerling heeft dan de mogelijkheid om tijdens het traject te switchen van opleiding, maar blijft nog steeds op dezelfde locatie. Andersom kan natuurlijk ook.

Bijzonder aan ‘Bouwgilde’ is dat e.e.a. in een zeer korte tijd is gerealiseerd. “Dit is mede te danken aan de goede samenwerking tussen de bestuurders van Reggesteyn en ROC, de gemeente en Bouwmensen”, aldus Arjan van ’t Hul.

Er is veel geïnvesteerd in ‘Bouwgilde’ met onder andere een CNC-freesmachine, tekenpakketten en BIM. ‘Bouwgilde’ kan daarom het beste worden omschreven als “een school met bedrijfsmatige aanpak” en is een goede opstap naar Hoger Beroeps Onderwijs en het bedrijfsleven.

“ In de komende tijd moeten we flexibiliteit laten zien, maar vooral dat er weer toekomst zit in de bouw”, volgens Arjan van ’t Hul. Daar is ‘Bouwgilde’ een mooi voorbeeld van.

Een mooi initiatief dat zeer zeker zijn vruchten gaat afwerpen. Maar wat heeft Ter Steege met opleiden? Zoals in de tweede alinea al genoemd is Arend Jan Ter Steege grondlegger geweest voor het technisch opleidingscentrum in Rijssen en binnen Ter Steege Groep is en blijft opleiden een belangrijk onderdeel voor medewerkers, maar ook voor leerlingen op bouwplaats, stagiaires en trainees. Opleiden heeft niet alleen een maatschappelijke functie, hoewel het uitstekend past bij Maatschapwij, het MVO programma van Ter Steege. Blijven investeren in je personeel en toekomstig personeel zorgt voor kwaliteit en continuïteit binnen een bedrijf.

Lees nu: ons Duurzaamheidsverslag 2023!

Ter Steege stimuleert beweging

Sporten is gezond, zowel fysiek als mentaal. We voeren dan ook actief beleid om onze mensen sportief te laten bewegen. Dat is gezond voor henzelf en voor onze organisatie: fitte medewerkers die goed in hun vel zitten presteren beter. Directie en management hebben een voorbeeldfunctie en trekken geregeld zelf de sportkleren aan om in beweging te blijven. Via ons programma Ter Steege in Beweging delen we informatie, praktische tips en leuke ideeën over actief bewegen en gezonde voeding.