Thijs in beweging: passie voor fietsen

Wat komt er bij kijken als blijkt dat je erg talentvol bent in de sport(en) die je beoefend? Ik, Jörgen Vermaas (vestigingsmanager Bij GAMMA Rijssen en Kartrekker van Ter Steege in Beweging) neem jullie mee in het gesprek dat ik had met de jonge talentvolle Thijs Bakker. Zijn passie heeft alles te maken met wielrennen en veldrijden. Leuk om iemand te spreken die zo gepassioneerd over zijn sport praat en zo bevlogen is om een prestatie te leveren!

Thijs is 16 jaar, werkt bij GAMMA Rijssen en zijn passie is fietsen. In de wintermaanden doet hij vooral aan veldrijden, en in het voorjaar en de zomer vind je hem op zijn wielrenfiets. Allemaal in wedstrijdverband. Dit doet hij al vanaf zijn zesde jaar. Toen hij begon, bleek hij al snel talentvol te zijn en fietste hij al snel nationaal. Op zijn achtste werd hij al Nederlands Kampioen Veldrijden. Een topprestatie!

MET DE PAPLEPEL

Thijs komt uit een echte sportfamilie. Het fietsen is hem dan ook met de paplepel ingegoten. In het hoogseizoen traint hij zo’n 15 uur per week en legt hij 250 tot 300 kilometer af. In het weekend zijn de wedstrijden. Op maandag is het uitrijden en de benen ‘lostrappen’, op dinsdag en donderdag zijn de algemene trainingen en op woensdag de technische training. Dit houdt onder andere in dat hij traint op timing, bochten insturen, fiets optillen en springen. Op vrijdag is het weer uitrijden en zijn rust pakken, zodat hij klaar is voor de wedstrijden in het weekend.

MEER DAN FIETSEN

Voor het beste resultaat doet Thijs meer dan alleen trainen. Voeding is een belangrijk onderdeel hierin. Voor een wedstrijd eet hij een maaltijd met veel koolhydraten (bijvoorbeeld pasta’s) en na de wedstrijd veel eiwitten. Die eiwitten zorgen voor het spierherstel. En ook het materiaal is belangrijk. Op basis van de weersomstandigheden wordt er bepaald met welk band (profiel) hij start. Tijdens een seizoen verslijt hij zo’n acht banden! Thijs heeft twee fietsen tijdens het veldrijden. Dat is absoluut nodig om mee te doen aan de top. Tijdens de wedstrijd komt er namelijk veel modder tussen zijn remmen en cassette, en slipt het profiel van zijn banden dicht. Zijn vader staat altijd bij de fietswisselpost en doet de mechaniek.

UITSTEKENDE PRESTATIES

Thijs’ specialiteit is hard rijden (tijdrijden) en bochten aansnijden. Om een goede veldrijder te kunnen zijn, moet je goed kunnen wielrennen, vertelt Thijs. Dit is essentieel voor je ontwikkeling in snelheid. Sprinten is niet echt zijn ding, maar bergop komt hij redelijk goed mee. Sinds zijn vijftiende rijdt Thijs ook internationaal en ondertussen heeft hij uitstekende prestaties geleverd.

Het criterium Ham heeft hij 3 jaar achter elkaar op zijn naam geschreven en in de ronde van Twente werd hij in 2019 negentiende van 160 deelnemers . In de ronde van Haarle kwam hij solo als eerste over de finish. Ook in 2020 heeft hij goed gepresenteerd met louter top 10 klasseringen en drie podiumplaatsen, totdat het coronavirus roet in het eten gooide.Vanaf half augustus is alles weer gestart. Dat begon met twee weken rust, dus niet trainen. Uitgaan en dat soort dingen kan wel, maar Thijs moet het wel rustig aan doen.

We wensen Thijs heel veel succes komend seizoen!

Lees nu: ons Duurzaamheidsverslag 2023!

Ter Steege is een opleider

We zien het als onze taak om de opleiding en ontwikkeling van mensen te stimuleren. Binnen onze Groep krijgt gemotiveerd talent alle kansen om zich optimaal te ontplooien. Daarnaast zijn we actief betrokken bij een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer via onze TopS Traineeships voor Hbo’ers, via een convenant met Saxion Hogescholen en door te fungeren als leerbedrijf.