Interview met Hans ter Steege in Twente Board

Onlangs verscheen op Twente Board een interview met directeur Hans ter Steege. Hans vertegenwoordigt, samen met Regina Nieuwmeijer, Hans Kroeze en Dennis Schipper, het bedrijfsleven in Twente Board. Twente Board is een Twentse samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers. Deze groep maakt zich sterk voor de sociaal economische (sctructuur-)versterking van Twente.

Hans vertelt in dit interview over zijn rol in de Twente Board, zijn persoonlijke doelen en hoe hij de toekomst van Twente ziet.

Waarom vind je de Twente Board belangrijk voor Twente?

Overheid, onderwijs en ondernemers (triple helix) moeten samen zorgen voor sociaal economische structuur versterking in Twente. Dit helpt ook om iets meer begrip te hebben voor elkaars wereld. Door ons te verdiepen in elkaars wereld kunnen we daar het beste uithalen. Ondernemers zijn snel geneigd te blijven hangen in klagen, dat de overheid het anders moet doen of dat het onderwijs beter moet opleiden. Dat moeten we met z’n allen doen, ondanks de verschillende dynamieken. Hier kan de Twente Board een belangrijke rol in spelen.

Waarom ben je lid geworden van de Twente Board?

Het is belangrijk dat ondernemers meepraten. Er gebeurt veel op dit moment. We hebben er baat bij dat het goed gaat met Twente, ondernemers hebben hier ook belang bij. We moeten het met elkaar doen. Vanuit Brainport Eindhoven weten we dat je geen projecten moet starten als er geen ondernemer als mede eigenaar is. Zo borg je dat de dingen die moeten gebeuren ook goed zijn voor ondernemers.

Wat draag je bij aan de Twente Board?

Wij zijn van origine een familiebedrijf. Vanuit dit familie bedrijf probeer ik input te geven. Bedrijven met roots in Twente zijn net iets meer genegen om een steentje bij te dragen.
Zoals Han Ten Broeke ook zei tijdens de Twente Top: “Pas op dat niet alle grote Twentse bedrijven in buitenlandse handen komen”. Ik vertegenwoordig de stem van de in Twente ontstane bedrijven in de Twente Board. Het is belangrijk dat we vooral stoppen met navelstaren, we moeten veel meer naar buiten kijken. Met de plannen die we vanuit Twente hebben moeten we ook buiten onze grenzen kijken en zorgen dat Twente een goede naam in de wereld krijgt.

Wat is je persoonlijke doel? Wat zou je zelf graag willen bereiken?

Ik zou het mooi vinden als we met triple helix (de 3 O’s) tot een echt Twents plan komen waarbij we niet blijven hangen in sinterklaas lijstjes maar focussen op de dingen die echt belangrijk zijn.
Mijn persoonlijke doel is om de verbinding tussen 3 O’s te borgen. Ondernemers denken soms te makkelijk dat we het alleen kunnen. Ik ben geen bruggenbouwer in mijn vak, maar mijn persoonlijke doel is wel om bruggen te bouwen tussen de 3 O’s en de verbinding te leggen.

Hoe zie je Twente over 10 jaar?

Als een mooie mix tussen energieke bedrijven aan de ene kant en een mooie regio om te wonen aan de andere kant. Dit maakt onze regio al uniek, maar hier kunnen we nog meer uithalen. Mensen willen graag in Twente wonen en werken en vooral deze combinatie is belangrijk.

Heb je nog iets toe te voegen?

Regina Nieuwmeijer en ik zijn de laatste jaren bezig om zoveel mogelijk ondernemers hun steentje bij te laten dragen. We roepen graag ondernemers op doe vooral mee. Het gaat ook om jullie toekomst. Alle input van ondernemers is welkom!

Meer weten over Twente Board? Bekijk hun website: www.twenteboard.nl

Ter Steege is een opleider

We zien het als onze taak om de opleiding en ontwikkeling van mensen te stimuleren. Binnen onze Groep krijgt gemotiveerd talent alle kansen om zich optimaal te ontplooien. Daarnaast zijn we actief betrokken bij een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer via onze TopS Traineeships voor Hbo’ers, via een convenant met Saxion Hogescholen en door te fungeren als leerbedrijf.