31 mei 2021: Wereld niet roken dag

Elk jaar is het op 31 mei Wereld niet roken dag. Wij staan voor een gezonde levensstijl en proberen elkaar hier ook in te stimuleren met Ter Steege in Beweging: we sporten samen, delen tips voor gezonde voeding en alle medewerkers ontvangen jaarlijks budget om te besteden aan een gezonde levensstijl.

Het thema van Wereld niet roken dag 2021 is #committoquit. Oftewel: stoppen met volle inzet. Na 15 jaar elke dag gerookt te hebben, raakte Eric Baan eind september 2020 zijn laatste sigaret aan. Ruim een halfjaar later is hij nog steeds gestopt. Hij vertelt er graag meer over!

Eric werkt ruim drie jaar bij Reginox als planner. Hij is getrouwd met Corien en samen hebben ze drie kinderen. In zijn vrije tijd wandelt hij vaak en daar komt een nieuwe hobby bij: hardlopen. ​​​​​​​

Vrijgezellenfeest

Het roken begon 15 jaar geleden tijdens een vrijgezellenfeest. “Ik ben pas op latere leeftijd begonnen met het roken van sigaretten. Ik rookte weleens sigaartjes, maar maakte tijdens een vrijgezellenfeest de overstap naar sigaretten. En daar kon ik vervolgens niet meer vanaf blijven.”

Na lange tijd veel roken merk je dat aan je gezondheid. Hij vertelt: “Ik merkte dat ik vaak kortademig was en ook hardlopen ging niet. Hardlopen deed ik eerder graag en dat wilde ik graag weer oppakken. Ik heb het geprobeerd, maar ik had zo weinig adem. Dat was echt niets waard.”

Stoppen

Het stoppen heeft hij anderhalf tot 2 jaar voor zich uit geschoven, maar hij besloot dit jaar echt te stoppen. Hij maakte een afspraak met de dokter voor een extra duwtje in de rug: “Ik ben gestopt door middel van nicotinepleisters. De eerste week heb ik de pleisters volgens een schema gebruikt, maar vervolgens heb ik die pleisters niet meer gebruikt. Ik begon op 28 september, en tot nu toe gelukkig geen sigaret meer aangeraakt.”

De eerste week was pittig. Eric had last van ontwenningsverschijnselen, maar hij zette door. Nog steeds heeft hij soms trek in een sigaret: “Die eerste week was heel zwaar en nog steeds is het soms lastig om die drang te weerstaan. Gelukkig kom je nu minder in de verleiding, omdat je in het weekend geen feestjes hebt. Dus als je wilt stoppen met roken, is nu een perfecte tijd.”

Eric Baan

Adem

Eric merkte het verschil al snel. Sterker nog, na een dag voelde hij zich al beter: “Ik voelde meteen dat ik minder kortademig was. En daarbij hoest ik ook bijna niet meer.”

Hiermee is Eric nog niet klaar. Zijn doel is om het hardlopen weer op te pakken, en als het kan en mag mee te doen aan de Rijsserbergloop. “Ik ben dus weer begonnen met trainen en hopelijk ren ik die Rijsserbergloop met voldoende adem!”

 

Ter Steege is een opleider

We zien het als onze taak om de opleiding en ontwikkeling van mensen te stimuleren. Binnen onze Groep krijgt gemotiveerd talent alle kansen om zich optimaal te ontplooien. Daarnaast zijn we actief betrokken bij een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer via onze TopS Traineeships voor Hbo’ers, via een convenant met Saxion Hogescholen en door te fungeren als leerbedrijf.