Project Zonnetuin/ luchtdicht en aardwarmte

Het project Zonnetuin wordt ontwikkeld en gerealiseerd in Apeldoorn tussen de wijk De Maten en het complex van ’s Heerenloo. De omgeving wordt gekarakteriseerd door het bestaande groen.

In totaal behelst het project 112 woningen waarvan 79 rijwoningen, 22 geschakelde woningen, 6 2^1 kapwoningen en 5 vrijstaande woningen.
De eerste 29 woningen, waarvan 21 huurwoningen voor woningcorporatie Ons Huis, zijn inmiddels gerealiseerd en de volgende 28 woningen zijn in aanbouw. De woningen in deze fases zijn ontworpen door Mulleners en Mulleners architecten uit Amsterdam.

Vanaf het begin van de ontwikkeling is duidelijk dat het project gebruik zal maken van de warmte in de bodem middels een warmtepomp en warmte-koude-opslag. Door in de winter warmte uit de bodem te halen en zo de woning te verwarmen en in de zomer gelijk te koelen, wordt er geen gas verstookt. Per woning zijn er twee bronnen van ieder zo’n 75 meter diep aangebracht.
Naast dat deze woningen duurzaam zijn, biedt de bijbehorende vloerverwarming ook veel comfort aan de kopers.

Tijdens het ontwerp proces is daarnaast zeer nauwkeurig gekeken naar de detaillering en materiaalkeuze van de woningen. Dit is met name gedaan om de woningen zo luchtdicht mogelijk te kunnen bouwen. Dit zorgt ervoor dat de bewoner ventileert waar en wanneer de bewoner dat zelf wil.

In de EPC berekeningen is eruit gegaan dat in de woning minimaal een Qv10 van 0,300% behaald wordt. Uit de luchtdichtheidsmetingen en de warmte foto’s die door Dantuma-Wegkamp zijn gemaakt blijkt dat deze doelstellingen ruimschoots zijn gehaald.

Onze afnemer Ons Huis en de eerste kopers zijn zeer enthousiast over de woningen zowel qua ontwerp als ook technisch.

Ter Steege is een opleider

We zien het als onze taak om de opleiding en ontwikkeling van mensen te stimuleren. Binnen onze Groep krijgt gemotiveerd talent alle kansen om zich optimaal te ontplooien. Daarnaast zijn we actief betrokken bij een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer via onze TopS Traineeships voor Hbo’ers, via een convenant met Saxion Hogescholen en door te fungeren als leerbedrijf.