Bespaartips verlichting

Energiebesparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Dat is allang geen nieuws meer en de meesten van ons staan daar nauwelijks bij stil.

We komen op het werk en zetten direct het licht aan. Vaak ook in ruimtes waar we niet altijd aanwezig zijn. Thuis doen we hetzelfde: direct de verlichting aan. Een paar spotjes boven de bank, de plafondlamp in de keuken en de hanglamp boven de tafel. Zeker nu het vroeg donker is, staan onze lampen vanzelfsprekend aan. Maar wist je dat verlichting bij een gemiddeld huishouden ongeveer €120 per jaar kan kosten? Dat is een flink deel van je energierekening en daarmee is verlichting één van de grootste ‘energieslurpers’ in huis.

Daarom hieronder een aantal bespaartips voor de verlichting:

1. Doe lampen uit in de ruimtes waar niemand is

Onnodig verlichte ruimtes zijn zonde van de energie! Met deze kleine moeite kun je zo’n € 8,- per jaar besparen.

2. Gebruik een timer of schakelklok voor je verlichting

Met een schakelklok tussen het stopcontact en de stekker van je lamp hoef je er nooit meer aan te denken om het licht uit te doen.

3. Installeer waar mogelijk een bewegingssensor in een ruimte

Ook met een bewegingssensor hoef je niet aan het licht te denken. Het toilet, hal, buitenverlichting zijn handige plaatsen om een sensor op te hangen. Dit kan al snel zo’n € 10,- per jaar besparen! Ook op kantoor zijn bewegingssensoren een goede manier om energie en kosten te besparen.

4. Vervang gloeilampen door spaar- of LED-lampen

Een spaar- of LED-lamp is duurder dan een gloeilamp, maar gaat wel 5 keer zo lang mee en is stukken zuiniger in het gebruik. Als je bijvoorbeeld een gloeilamp van 40 Watt, die twee uur per dag brandt, vervangt door een LED-lamp van 4 Watt, bespaar je gemiddeld € 6,- per jaar / per lamp! Reken eens door hoeveel je bespaart als je alle lampen zou vervangen…

5. Maak zoveel mogelijk gebruik van het daglicht

Laat de zon binnen! Kies voor lichte muren in de ruimtes: die weerkaatsen meer licht waardoor je minder lampen nodig hebt.

6. Let op energielabel

Lampen met een vermogen van 4 Watt of meer hebben een energielabel, van A t/m G. Lampen met energielabel A zijn minstens 75% zuiniger dan die met energielabel D. Een lamp met energielabel G verbruikt zelfs bijna twee keer zo veel elektriciteit als een lamp met energielabel D.

Reken het makkelijk uit!

Benieuwd hoeveel je kunt besparen? Gebruik eens een rekentool en check de uitkomsten. Een voorbeeld van een simpele rekentool is terug te vinden op:

http://www.verbruiken.nl/rekenhulp/bereken-besparing-led-lampen#begin

Mark Veurink, lid werkgroep Maatschapwij

Lees nu: ons Duurzaamheidsverslag 2023!

Ter Steege stimuleert beweging

Sporten is gezond, zowel fysiek als mentaal. We voeren dan ook actief beleid om onze mensen sportief te laten bewegen. Dat is gezond voor henzelf en voor onze organisatie: fitte medewerkers die goed in hun vel zitten presteren beter. Directie en management hebben een voorbeeldfunctie en trekken geregeld zelf de sportkleren aan om in beweging te blijven. Via ons programma Ter Steege in Beweging delen we informatie, praktische tips en leuke ideeën over actief bewegen en gezonde voeding.