De handen uit de mouwen voor het goede doel? Dat is Wim van Gessel wel toevertrouwd. In zijn vrije tijd maakt hij speelgoed en andere mooie dingen van hout. De opbrengst van de verkoop gaat naar De Kanjerketting.

Om kinderen met kanker te steunen heeft de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker de KanjerKetting ontwikkeld. Elke kraal aan de ketting staat voor een bepaalde behandeling, onderzoek of gebeurtenis. Zo zijn er kralen voor een chemokuur, bestraling, prikken, een scan, een lumbaalpunctie, haarverlies, een supergoede dag, een vreselijke rotdag, een operatie, verblijf op de intensive care, enzovoort. “Kinderen met kanker rijgen deze KanjerKralen aan een ketting. Die KanjerKetting vertelt hun verhaal”, legt Wim uit. “Door de ketting begrijpen ze beter wat er met hen gebeurt.”

Oude hobby opgepakt

Wim is vakverantwoordelijke bij Bouwmaat Rijssen. Als klein jochie maakte hij al graag houten modeltreinen. “Anderhalf jaar geleden heb ik dat weer opgepakt. Ik kan thuis niet stilzitten, moet iets omhanden hebben.“ Na de voortvarende start met een grote trein waarvan hij de tekeningen nog had, schakelde hij toch een paar tandjes terug: ”Het werd me te groot. Ik ben toen alle maten gaan verkleinen, daar kwam een mooi model uit. Zo is het balletje gaan rollen.” Van de ene locomotief kwam de andere. Met daar achteraan de wagons: “Die maak ik in drie soorten. Eén als spaarpot met een dichte zijkant, daar kan ik bijvoorbeeld de naam in branden. Dan nog een met ruitjes aan de zijkant, daar kun je via het dak poppetjes in zetten. En een blokkenwagon, om met de blokjes te spelen.”

Tijd en aandacht

Familie, buren en kennissen klopten aan bij Wim. Of hij ook niet zoiets voor hen kon maken? Zijn handwerk breidde zich uit tot sleutelkastjes, sleutelhangers, punnikpoppetjes, kapstokjes: “Het gaat steeds verder. Ik heb nu zelfs een aanvraag voor een babyfles als spaarpot.” In principe neemt hij elk verzoek aan. Wim hoeft niet meer bang te zijn dat hij thuis zit te duimendraaien: ”Ik ben er elke avond zo’n twee uur mee bezig. Er zit ongeveer drie uur in een wagon. Drie wagons achter een locomotief, dat zijn samen 16 wielen. Voordat je 16 wielen hebt uitgezaagd, scherpe randjes eraf gehaald, glad geschuurd… Want het moet natuurlijk wel allemaal glad en veilig zijn hè. We praten tenslotte over kinderspeelgoed.”

Opbrengst naar De Kanjerketting

Zijn vrouw Manon organiseerde af en toe fairs voor het goede doel. Zo maakte Wim ook kennis met De Kanjerketting: “Dat sprak me erg aan. Ik vind het een heel goed en mooi initiatief. Net zoals vrijwel alle goede doelen heeft ook De Kanjerketting geld nodig. Ik hoef niet rijk te worden van mijn hobby. Als ik mijn onkosten eruit heb vind ik het prima. Van de spullen die ik verkoop gaat de opbrengst, na aftrek van mijn kosten, naar De Kanjerketting. Dat is gemiddeld 25 procent van de verkoopprijs, afhankelijk van het model. Als het meer is: heel mooi, des te beter.”

Gratis hout van de klant

Dankzij een klant van Bouwmaat kan Wim de opbrengst zo hoog mogelijk houden: “De klant maakt duivenhokken en gebruikt veel multiplex. Ik heb hem uitgelegd wat ik doe en gevraagd of ik zijn afvalhout mag gebruiken. Hij vindt het een mooi initiatief en stelt het afvalhout gratis beschikbaar. Veel heb ik ook niet nodig. Stukjes van 10 x 10 centimeter kan ik al gebruiken. Als bedankje heb ik een mooi bord voor hem gemaakt. Met een airbrush heb ik daar een grote duif op gespoten. Daar heb ik zijn bedrijfsnaam onder gezet.”

Leuke cadeaus

Heeft hij plannen om hier meer mee te gaan doen? “Ik wil dit puur als hobby houden. Misschien een keer een braderie meedraaien in de regio, maar dan houdt het wel op. Als iemand een winkeltje heeft, de modellen wil verkopen en bij mij wil inkopen: prima, dat helpt natuurlijk ook mee. Maar ik wil het wel op een laag pitje houden.” Zeker nu de feestdagen eraan komen is het de moeite waard om eens te kijken wat er zoal uit Wim’s handen komt: “Het zijn leuke cadeaus voor weinig geld.”

Neem eens een kijkje op www.hetschuurtjerijssen.nl. Via de website kun je de originele cadeaus ook bestellen. Dit kan ook via e-mail: hetschuurtjerijssen@gmail.com of – na 18.00 uur – met een telefoontje naar Wim via 06 83606009. Je steunt er een prachtig goed doel mee!

Wat een toppers zijn deze stoppers met roken!

Ter Steege stimuleert beweging

Sporten is gezond, zowel fysiek als mentaal. We voeren dan ook actief beleid om onze mensen sportief te laten bewegen. Dat is gezond voor henzelf en voor onze organisatie: fitte medewerkers die goed in hun vel zitten presteren beter. Directie en management hebben een voorbeeldfunctie en trekken geregeld zelf de sportkleren aan om in beweging te blijven. Via ons programma Ter Steege in Beweging delen we informatie, praktische tips en leuke ideeën over actief bewegen en gezonde voeding.