Gert Klust zich naar nul op de meter

Wat doe je als het klussen je in het bloed zit? En als je installatietechniek een boeiend vak vindt? Dan maak je van de jaren ’30 woning die je eigenhandig renoveerde een duurzame woning met Nul op de Meter. Hoofd Productie Gert Tempert van Oude Lenferink Bouw Vastgoed speelde het klaar.

Gert woont met zijn vrouw Jolanda en hun drie kinderen van 10, 12 en 13 jaar in Vriezenveen. In ’97 kochten ze een karakteristieke jaren ’30 woning. “Bouwkundig was de woning in redelijk goede staat, maar qua wooncomfort moest er wel het nodige gebeuren,” vertelt Gert, enthousiast bijgestaan door Jolanda.

Wat hebben jullie veranderd?

“We zijn direct begonnen met een nieuwe keuken. Die is destijds gemaakt door mijn broer. Inmiddels zit er alweer een andere keuken in, de tweede. In het hele huis heb ik op de begane grond nieuwe vloeren gelegd en vloerverwarming aangebracht. Door de jaren heen zijn er overal nieuwe, geïsoleerde plafonds gekomen, omdat het erg gehorig was met de houten vloeren boven. In alle gevels is thermopane HR+ beglazing gekomen. Ook het dak en de spouwmuren kregen isolatie. Zo is de hele woning nu geïsoleerd: muren, vloer, dak en beglazing.”

Heb je de woning uitgebouwd?

“We hebben een stuk bij de zijkant en bij de achterkant aangebouwd. Het achterste gedeelte had alleen een ruimte op de begane grond met een plat dak. Daar zijn een slaapkamer en badkamer op gekomen, met een kap daarboven. Ik heb twee nieuwe schuren gezet: een op de eigen kavel en een op de vroegere grond van de buurman. Die had een oude bouwval van een schuur en wij mochten die wel kopen. Dat stuk van zijn kavel hebben we er in 2014 bij gekocht. We hebben de oude schuur afgebroken en er een nieuwe houten schuur neergezet.”

Hoe is de verduurzaming begonnen?

“Ik stook op hout, dat is mijn hobby. In 1998 heb ik een houtgestookte kachel gekocht en ingebouwd. Inmiddels hebben we alweer een tijdje een nieuwe, nog modernere houtkachel met ingebouwde CV installatie. Boven de kachel, op de bovenverdieping, heb ik een hygiëneboiler geïnstalleerd van 500 liter en achter de kachel een 1000 liter buffervat. Met dit water verwarmen we de woning en douchen we. Als de houtkachel zachtjes brandt geeft hij 16 KiloWatt warmte af. Daarvan geeft hij maar 2 KW af aan de ruimte en de rest aan de CV installatie.

Wat was de volgende stap?

“Toen ik hier een jaartje mee gedraaid had, dacht ik: dat kan ik nog beter voor elkaar krijgen. Ik heb toen 10 zonnecollectoren met in totaal 150 heatpipes op het dak gesleuteld. Die heb ik via e-Bay gekocht in Duitsland. Zo’n heatpipe is een soort thermosfles met een binnencoating en een koperen kern. Deze worden warm door het (zon) licht. De warmte wordt doormiddel van een wisselaar afgegeven aan de 500 liter boiler en het 1000 liter buffervat. Met de warmte in deze buffer en boiler kan ik het huis in principe van maart tot oktober verwarmen en voorzien van warm water.

Met de warmte die we in de zomer overhouden, verwarmen we het zwembad van de kinderen. Van oktober tot maart hebben we de houtkachel erbij nodig. In deze periode is de capaciteit van alleen de zonnecollectoren niet voldoende.”

Was de cirkel toen rond?

“We hadden nog altijd een stroomrekening. Daar wilde ik vanaf. In het voorjaar van 2013 heb ik PV-zonnepanelen op het dak van de schuur gemonteerd. We hebben in dit jaar ook een warmtepompdroger aangeschaft en overal LED lampen in gedraaid. Dat kun je goed merken: het scheelt ons 800 KW per jaar. Aansluitend heb ik begin 2015 nog een kleine set 2e hands PV panelen met omvormer op Marktplaats gekocht en op de andere schuur gelegd.”

Wat is het resultaat?

“Dit jaar wekken we in totaal 5.000 KWH op. We gebruiken ongeveer 4.500 KWH en leveren dus terug aan het energiebedrijf. Natuurlijk zijn de energielasten belangrijk, daar doen we niet moeilijk over. Maar het is ook een hobby. Want laten we wel zijn: het geld dat we erin hebben gestoken halen we er bij een eventuele verkoop van de woning echt niet uit. Tegelijkertijd is het mooi dat we iets goeds doen voor het milieu en voor de toekomst van onze kinderen.”

Lees nu: ons Duurzaamheidsverslag 2023!

Ter Steege stimuleert beweging

Sporten is gezond, zowel fysiek als mentaal. We voeren dan ook actief beleid om onze mensen sportief te laten bewegen. Dat is gezond voor henzelf en voor onze organisatie: fitte medewerkers die goed in hun vel zitten presteren beter. Directie en management hebben een voorbeeldfunctie en trekken geregeld zelf de sportkleren aan om in beweging te blijven. Via ons programma Ter Steege in Beweging delen we informatie, praktische tips en leuke ideeën over actief bewegen en gezonde voeding.