Mooie ideeën, goede gesprekken en samen bouwen aan de democratie: D’RAN FESTIVAL 17

Twente wordt onderdeel van de metropool Nederland door 60 km kanaal te graven. Dat is het advies van een groep studenten. De studenten werkten een antwoord uit in 24 uur op de volgende vraag: hoe worden komende 20 jaar, van de 1 miljoen nieuwe woningen, er 100.000 in Twente gebouwd?

D’RAN 17

8 en 9 september vond het D’RAN 17, festival van de democratie, plaats voor de eerste keer in Enschede. Naar schatting waren er ongeveer 2500 bezoekers, het festival is een succes!

Het D’RAN festival brengt mensen en organisaties bij elkaar om samen te werken aan een democratie waarin het prettig leven is. Het festival biedt een inhoudelijk programma, met ruimte voor kunst en cultuur en bijzondere optredens.

Vanuit Ter Steege waren wij op verschillende manieren betrokken. Bert Hallink, directie-adviseur van Ter Steege, zit in de programmaraad van het festival en Kees Remie en Erwin Tijhof, gebiedsontwikkelaars, vertelden de bezoekers over het herbestemmen van gebouwen.

Twente onderdeel van de metropool Nederland

Bert Hallink gaf een groep studenten een vraagstuk mee. In vier teams bedachten de studenten een oplossing hoe Twente onderdeel wordt van de metropool Nederland. Het winnende team mocht hun idee presenteren op het D’RAN festival. Alle vier de teams kwamen met goede plannen. Maar er kan er maar een de winnaar zijn. Dat de oplossing alleen toepasbaar in Twente is, gaf de doorslag.

Daphne Striekwold en Ruben Hollander, beide lid van het winnende team en degene die het idee op het festival presenteerden leggen hun idee uit:

“De over populatie in de Randstad is al jaren een probleem. In deze steden is geen plek meer voor nieuwe huizen, terwijl er in de rustige omgeving van Twente nog volop ruimte is. Maar hoe krijgen we al die mensen in de Randstad zover dat ze alles en iedereen achterlaten om naar Twente te vertrekken?

Het probleem was niet alleen om mensen in Twente te laten wonen; er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Door het voor bedrijven gunstig te maken om zich in Twente te vestigen wordt direct werkgelegenheid in de regio gecreëerd waar werknemers op af komen die in de regio (waar de huizenprijzen lager zijn dan in de Randstad) kunnen gaan wonen. Maar hoe krijg je die bedrijven dan hier? Het is toch veel gunstiger voor een bedrijf om zich in de Randstad te vestigen waar je bijvoorbeeld goederen over zee kan vervoeren… wacht, goederenvervoer?

Wat nou als we een nieuwe stroom goederen kunnen faciliteren? Door het Twentekanaal te verbinden met het Duitse Mittellandkanaal kan goederentransport naar Noord-Duitsland per boot plaatsvinden in plaats van per vrachtwagen. Het is voor bedrijven heel gunstig om aan deze verbinding te vestigen, het is namelijk al dicht bij Duitsland en de grond is in het oosten goedkoper. Daar bovenop komt nog het feit dat vervoer per boot goedkoper en minder milieubelastend is dan het vervoer per vrachtwagen.

Doordat goederentransport met de nieuwe verbinding meer per boot plaatsvindt zullen er minder vrachtwagens over de A1 rijden en wordt deze ontlast wat een snellere autoverbinding tussen Twente en de Randstad geeft. Door de twee waterwegen dus te verbinden worden bedrijven en werknemers naar de regio getrokken wat een economische boost geeft aan niet alleen Twente maar aan heel Nederland.”

Een geslaagd festival met mooie ideeën en gesprekken. Op naar D’RAN 18!

Ter Steege is een opleider

We zien het als onze taak om de opleiding en ontwikkeling van mensen te stimuleren. Binnen onze Groep krijgt gemotiveerd talent alle kansen om zich optimaal te ontplooien. Daarnaast zijn we actief betrokken bij een goede aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven. Dit doen we onder meer via onze TopS Traineeships voor Hbo’ers, via een convenant met Saxion Hogescholen en door te fungeren als leerbedrijf.